vrijdag 27 juli 2012

Jongeren in beweging? Versterk de sociale binding.


“We zullen een generatie inspireren” zei Seb Coe, voorzitter van het Olympisch Comité, zeven jaar geleden. De bedoeling was om jongeren te inspireren weer plezier te krijgen in sporten. Dat doel is helaas niet behaald. Hoewel er wel meer Britten zijn gaan sporten, werd in de categorie 16-25 jarigen juist een afname geconstateerd. Maar hoe zit dit eigenlijk met de Nederlandse jongeren?


Het woord ‘bewegen’ is hét modewoord van deze tijd. Niet gek dat jongeren “buh-wee-guh” inmiddels verafschuwen. Het feit dat je moet bewegen, roept bij velen flinke weerstand op. Sporten wekt daarentegen juist positieve associaties op.  Sporten doen jongeren omdat ze het leuk vinden. Ze kiezen bewust voor een vereniging en met die groep sporten ze dan vaak een hele tijd samen. Het sociale aspect is wat sporten zo leuk maakt.
Toch stoppen steeds meer jongeren bij hun vereniging. Omdat ze het gevoel hebben dat ze al erg veel moeten (school, huiswerk, bijbaantje), kiezen ze het liefst zelf het moment uit waarop ze gaan sporten. Veel jongeren gaan daarom hardlopen. Of ze spreken met vrienden af om te  fitnessen of tennissen. Ze vinden het belangrijk dat hun vrienden betrokken zijn bij het sporten. Of het nu gaat om aanmoediging via Facebook of als (effectief) sportmaatje; een vriend helpt je om door te zetten.

De meest genoemde reden om niet te sporten is een tekort aan tijd en motivatie. Maar ook angst speelt een rol. Voor de eerste keer meedoen met een training levert best wat spanning op. Zeker als je als enige nieuw bent. Jongeren hebben al snel het gevoel dat ze voor schut staan. Dat zorgt er dan ook vaak voor dat jongeren afhaken.
Apps zoals Zombies Run en Runkeeper motiveren hen niet of nauwelijks. En ook de nieuwste uitvinding van Nike maakt jongeren niet wild enthousiast.

Al met al sporten jongeren best graag. Maar wie jongeren wil motiveren om te gaan ‘bewegen’, moet vooral rekening houden met het sociale aspect. Jongeren trekken zich veel aan van de mening van anderen. En dat werkt twee kanten op. Positief, omdat vrienden hen stimuleren. Negatief omdat deelnemen aan een nieuwe sport toch schaamte met zich meebrengt.


Wil jij jongeren in beweging krijgen? Kom dan eens praten met Keesie. Bel met Ike of José 010 - 246 95 00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten