maandag 12 maart 2012

Een positief geluid in crisistijd

Het is crisis. In de politiek, op de huizenmarkt, bij het koningshuis. Voor veel mensen wordt dit nu ook echt steeds voelbaarder. Reden voor een algemeen somber sentiment zou je zeggen.
Maar nee. Jongeren zien hun toekomst heel rooskleurig. Misschien zelfs een beetje te rooskleurig.

Nibud deed onderzoek naar de financiĆ«le verwachtingen van jongeren voor de komende jaren.
Ondanks het feit dat de meeste jongeren zich bewust zijn van de crisis, zegt de meerderheid zich geen zorgen te maken over hun eigen toekomst. Een baan is zo gevonden en zeventien procent van de 12-15 jarigen, verwacht zelfs meer dan 5000 euro netto per maand te verdienen als ze 35 zijn. Ze denken bovendien dat de kans groot is dat ze later meer zullen verdienen dan hun ouders nu doen.
Toch geeft iets meer dan de helft van de respondenten aan dat ze zich wel zorgen maken over de economische toekomst van Nederland.

Hoe ouder de jongere wordt, hoe vaker hij geld tekort komt en hoe vaker de jongere aangeeft in 2011 minder te besteden te hebben gehad dan in 2010. Driekwart van de jongeren ontvangt een vaste bijdrage van de ouders. Dit bedrag loopt op met de leeftijd. Het percentage jongeren dat financieel ondersteund wordt neemt echter wel af met de leeftijd. Vanaf 21 jaar ontvangt de helft nog een bijdrage van de ouders.

Jongeren maken zich dus wel zorgen over de economische toekomst van Nederland, maar treden hun eigen toekomst positief tegemoet. Een verassende uitkomst. Maar wel een prettige. Een beetje zelfvertrouwen als je de arbeidsmarkt opgaat is immers mooi meegenomen.

Alleen die salarisonderhandelingen zouden nog wel eens een pittige kluif kunnen worden...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten